Популярнi новини:
Робоча зустріч керівного складу провідних секторів Вознесенської районної військової адміністрації
Виховна година про Міжнародний день боротьби за права жінок
Засідання циклової комісії загальноосвітніх та гуманітарних дисциплін
Лекція від офіцера групи спеціальної психологічної підготовки Навчального центру Десантно-штурмових військ
Підсумки проходження навчальної практики з комерційної діяльності
Інструкційні картки для проведення практичних робіт з дисципліни Економіка підприємства
Практичне заняття № 1
Тема: Розрахунок виробничих показників конкретного підприємства. Розрахунок економічних показників оцінки діяльності підприємства.
Мета: Навчити студентів методиці визначення основних виробничих та економічних показників роботи підприємства та їх використання.
Місце роботи: аудиторія 14
Норма часу: 80 хвилин
Обладнання робочого місця: інструкційні картки, річні фінансові звіти господарства СТОВ «Зірка».
Порядок і послідовність виконання роботи.
Завдання 1.
За результатами економічної діяльності СТОВ «Зірка» визначити такі основні показники його роботи: валовий дохід, чистий дохід, прибуток, рівень товарності, рівень рентабельності, продуктивність праці, урожайність зернових, середньодобовий приріст телят, надій на одну корову.
№ п/п |
Показники |
Роки |
|
2010 рік |
2011рік |
||
|
ВП, тис. грн.. |
6570 |
6920 |
|
ТП, тис. грн.. |
5387 |
5674 |
|
Матеріальні витрати, тис. грн.. |
2134 |
2780 |
|
Заробітна плата, тис. грн.. |
890 |
920 |
|
Витрати на виробництво та реалізацію продукції, тис. грн.. |
4569 |
4980 |
|
Обсяг реалізації продукції, тис. грн.. |
5800 |
6000 |
|
Середньорічна чисельність чол.. |
140 |
139 |
|
Площа посівів зернових, га. |
2000 |
2000 |
|
Валовий збір, ц. |
50000 |
52300 |
|
Поголів’я телят, гол. |
135 |
120 |
|
Приріст за рік, т. |
17,2 |
15,4 |
|
Поголів’я корів, гол. |
200 |
180 |
|
Надій молока від стада, т. |
700 |
610 |
Завдання 2.
Порівняти роботу підприємства за два останніх роки, зробити відповідні висновки та надати пропозиції щодо покращення роботи.
Після виконання завдання студент повинен
Знати:
Методику визначення основних економічних та виробничих показників роботи підприємства та їх використання.
Вміти:
Визначати основні економічні, виробничі показники роботи підприємства та використовувати їх у подальших практичних роботах.
Викладач О. М. Тубичко
Практичне заняття №2
Тема. Визначення забезпеченості трудовими ресурсами та показників їх використання. Розрахунок продуктивності праці.
Мета. Освоїти методику, виробити уміння розрахунку показників забезпеченості та використання трудових ресурсів, продуктивності праці, навчитися давати оцінку визначеним показниками знаходити можливі шляхи раціонального використання трудових ресурсів та підвищення продуктивності праці.
Завдання 1. На основі вихідних даних визначити:
а) показники забезпечення підприємства трудовими ресурсами;
б) показники використання трудових ресурсів;
в) дати оцінку та накреслити можливі шляхи поліпшення забезпечення і використання трудових ресурсів.
Методичні поради
Щоб визначити коефіцієнт забезпечення трудовими ресурсами необхідно наявність потенційних працівників у господарстві розділити на потребу господарства у трудових ресурсах. Коефіцієнт залучення трудових ресурсів - це відношення фактично працюючих до працездатних господарства.
Коефіцієнт використання трудових ресурсів визначається:
Свтр = Дф : Дм
де – Свтр коефіцієнт використання трудових ресурсів;
Дф - фактичні затрати робочого часу л-дня;
Дм - можливий фонд робочого часу л-дня.
Коефіцієнт робочого часу зміни (дня)
Скд = Гф : Гн
де Скд – коефіцієнт використання трудових ресурсів;
Гф – час в роботі, год;
Гн – час зміни, год.
Загальний коефіцієнт використання робочого часу
К1 = Свтр * Кз
К1 – загальний коефіцієнт використання робочого часу.
Таблиця 1
Вихідні дані для розрахунку показників забезпечення та використання трудових ресурсів
№ п/п |
Показники |
СТОВ «Врожай» |
СТОВ «Перлина Степу» |
1. |
Потреба у трудових ресурсах, всього, осіб |
180 |
250 |
2. |
Наявність працівників господарства, всього, осіб |
205 |
343 |
3. |
Середньорічна кількість працюючих осіб |
160 |
230 |
4. |
Фактичні затрати робочого часу, л-дні |
49500 |
71516 |
5. |
Можливий фонд робочого часу, л-дні |
51500 |
75390 |
6. |
Середній час роботи за зміну, грн.. |
8,3 |
8,7 |
7. |
Час зміни – год. |
7 |
7 |
Таблиця 2
Показники забезпечення та використання трудових ресурсів
№ п/п |
Показники |
СТОВ «Врожай» |
СТОВ «Перлина Степу» |
1. |
Коефіцієнт забезпечення трудовими ресурсами |
|
|
2. |
Коефіцієнт залучення трудових ресурсів |
|
|
3. |
Коефіцієнт використання трудових ресурсів |
|
|
4. |
Коефіцієнт використання робочого часу зміни (дня) |
|
|
5. |
Загальний коефіцієнт використання робочого часу |
|
|
Висновки, можливі шляхи кращого використання трудових ресурсів____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Завдання 2. На основі вихідних даних визначити:
а) вартісні показники продуктивності праці;
б) показники трудомісткості продукції;
в) зробити висновки та накреслити можливі шляхи підвищення продуктивності
праці.
Таблиця 3
Вихідні дані для визначення показників продуктивності праці
№ п/п |
Показники |
СТОВ «Врожай» |
СТОВ «Перлина Степу» |
1. |
Виробництво валової продукції в порівняльних цінах по підприємству, тис. грн.. |
4600,2 |
12800,0 |
|
в т.ч. в рослинництві |
3200 |
8500 |
|
в тваринництві |
1400,2 |
4300 |
2. |
Середньорічна чисельність працюючих |
|
|
|
в с-г. виробництві – всього, осіб |
160 |
230 |
|
в т.ч. в рослинництві |
97 |
127 |
|
в тваринництві |
63 |
103 |
3. |
Затрати праці в с-г. виробництві, тис. л-год. |
252,0 |
328,0 |
|
в т.ч. в рослинництві |
100,0 |
128,0 |
|
в тваринництві |
152,0 |
200,0 |
Таблиця 4
Вартісні показники продуктивності праці
№ п/п |
Показники |
СТОВ «Врожай» |
СТОВ «Перлина Степу» |
1. |
Виробництво валової продукції на одного середньорічного працівника – всього, грн.. |
|
|
|
в т.ч. в рослинництві |
|
|
|
в тваринництві |
|
|
2. |
Виробництво валової продукції на 1 л-год. – всього, грн.. |
|
|
|
в т.ч. в рослинництві |
|
|
|
в тваринництві |
|
|
Таблиця 5
Вихідні дані та визначення показників трудомісткості виробництва
№ п/п |
Назва продукції |
СТОВ «Врожай» |
СТОВ «Перлина Степу» |
||||
виробництво продукції, ц |
прямі затрати праці |
виробництво продукції, ц |
прямі затрати праці |
||||
всього л-год. |
на 1 ц л-год |
всього л-год. |
на 1 ц л-год. |
||||
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
7 |
8 |
1. |
Зернові та зернобобі |
47822 |
65976,0 |
|
80644 |
172314 |
|
2. |
Соняшник |
8348 |
10846,0 |
|
41233 |
52916 |
|
3. |
Ріпак озимий |
1796 |
2189 |
|
6215 |
17905 |
|
4. |
Овочі |
178 |
1105 |
|
500 |
2800 |
|
5. |
Кукурудза |
3500 |
16200 |
|
8800 |
44100 |
|
6. |
Молоко |
8100 |
110985 |
|
18400 |
225116 |
|
7. |
Привіс ВРХ |
120 |
29217 |
|
184 |
41291 |
|
8. |
Привіс свиней |
125 |
17316 |
|
198 |
27201 |
|
Висновки та можливі шляхи підвищення продуктивності праці
________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Викладач О.М. Тубичко
Практичне заняття №3
Тема. Визначення показників ефективності використання землі.
Визначення розміру земельного паю та орендної плати
Мета. Засвоїти методику визначення показників ефективності використання землі, розміру земельного паю та орендної плати за землю. Навчитися давати їм економічну оцінку.
Завдання. 1. На основі вихідних даних:
а) визначити показники рівня використання землі;
б) визначити показники ефективності використання землі;
в) зробити висновки
Завдання 1
Методичні поради
Щоб визначити питому вагу (%) окремого елемента явища, необхідно розмір окремого елемента розділити на загальний обсяг явища та перемножити на 100 %.
Таблиця 1
Вихідні дані для розрахунку показників використання землі
№ п/п |
Показники |
СТОВ «Врожай» |
СТОВ «Перлина Степу» |
1 |
2 |
3 |
4 |
|
Всього с-г угідь, га |
2125 |
4325 |
|
В т.ч. а) рілля |
1700 |
3900 |
|
б) сінокоси |
204 |
165 |
|
в) пасовища |
194 |
150 |
|
г) багаторічні насадження |
27 |
110 |
2. |
Фактична посівна площа, га |
1700 |
3900 |
3. |
Виробництво: |
|
|
|
а) м’яса ВРХ, ц |
120 |
184 |
|
б) м’яса свиней, ц |
125 |
198 |
|
в) молока. ц |
8100 |
18400 |
|
г) зерна, ц |
27822 |
78500 |
|
д) соняшнику, ц |
18600 |
34200 |
4. |
Валова продукція (в порівняльних цінах) всього, тис. грн.. |
4600,2 |
12800,0 |
|
в т.ч. а) рослинництва |
3200 |
8500 |
|
б) тваринництва |
1400,2 |
4300 |
5. |
Валовий дохід (виручка) від реалізації продукції, тис. грн.. |
4680 |
13300,0 |
6. |
Чистий дохід (виручка) від реалізації продукції тис. грн.. |
2351,1 |
9100,2 |
7. |
Чистий прибуток, тис. грн.. |
194,2 |
1320,8 |
Таблиця 2
Показники ступеня інтенсивності використання с-г угідь
№ п/п |
Показники |
СТОВ «Врожай» |
СТОВ «Перлина Степу» |
1. |
Питома вага ріллі в с-г угіддях |
|
|
2. |
Ступінь використання ріллі |
|
|
Таблиця 3
Показники рівня використання землі
№ п/п |
Показники |
СТОВ «Врожай» |
СТОВ «Перлина Степу» |
1. |
Виробництво на 100 га с-г угідь: |
|
|
|
А) м’яса ВРХ, ц |
|
|
|
Б) молока, ц |
|
|
2. |
Виробництво на 100 га ріллі: |
|
|
|
А) свинини, ц |
|
|
|
Б) зерна, ц |
|
|
|
В) соняшнику, ц |
|
|
Таблиця 4
Показники ефективності використання землі
№ п/п |
Показники |
СТОВ «Врожай» |
СТОВ «Перлина Степу» |
1. |
Одержано на 1 га с.-г. угідь, тис. грн. |
|
|
|
А) ВП - всього |
|
|
|
в т.ч. рослинництва |
|
|
|
тваринництва |
|
|
|
Б) ВД (виручки) тис. грн. |
|
|
|
В) чистого доходу тис. грн. |
|
|
|
Д) чистого прибутку, тис. грн. |
|
|
Висновки_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Завдання 2. На основі вихідних даних:
а) визначити розмір земельного паю;
б) визначити орендну плату.
Методичні поради
Грошова оцінка земельної частки (паю) визначається множенням земельної частки на грошову оцінку 1 га.
Таблиця 5
Визначення розміру паю
№ п/п |
Підприємство |
Було виділено для розп. га |
Чисельність пайових осіб |
Середній розмір зем.частки, га |
1. |
СТОВ «Врожай» |
2218 |
534 |
|
2. |
СТОВ «Перлина Степу» |
3516 |
749 |
|
Таблиця 6
Визначення орендної плати, залежно від грошової оцінки землі
№ п/п |
Підприємство |
Взято в оренду с-г. угідь, га |
Грошова оцінка, 1 га, грн.. |
Грошова оцінка орендов. землі, тис. грн.. |
Норматив орендної плати |
Нараховано орендної плати, тис. грн.. |
1. |
СТОВ «Врожай» |
2125 |
8130 |
|
2,2 |
|
2. |
СТОВ «Перлина Степу» |
8325 |
8574 |
|
2,5 |
|
Таблиця 7
Розрахунок з орендарями за оренду землі
№ п/п |
Підприємство |
Нараховано орендної плати, тис. грн.. |
Видано продуктами |
Вартість наданих послуг, тис. грн.. |
Видано готівкою, тис. грн.. |
|||||
Зерно |
Олія |
|||||||||
к-сть, ц |
ціна 1 ц |
сума, тис. грн. |
к-сть, ц |
ціна 1 ц |
сума, тис. грн. |
|||||
1. |
СТОВ «Врожай» |
|
4000 |
85,00 |
|
20 |
720 |
|
30,5 |
|
2. |
СТОВ «Перлина Степу» |
|
12000 |
83,00 |
|
60 |
710 |
|
41,7 |
|
Видано готівкою (нараховано орендної плати - сума видана продуктами - вартість наданих послуг)
____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Викладач Тубичко О.М.
Практичне заняття №4
Тема. Визначення показників забезпечення та використання енергетичних ресурсів та рівня механізації виробничих процесів підприємства
Мета. Навчитись визначати показники забезпечення та використання енергетичних ресурсів, рівня механізації виробничих процесів; давати оцінку та розкривати можливі шляхи поліпшення енергозабезпечення та енерговикористання, підвищення рівня механізації.
Завдання 1.
а) на основі вихідних даних визначити показники забезпечення та використання енергетичних ресурсів;
б) написати висновки, висвітлити можливі шляхи поліпшення забезпечення підприємства енергетичними ресурсами та їх використання.
Методичні поради
Щоб визначити енергозабезпеченість, необхідно сумарний запас потужностей (к.с.) поділити на площу сільгоспугідь і помножити на 100.
Електрозабезпеченість: (сумарний запас тис. квт.год. поділити на площу сільгоспугідь і помножити на 100).
Енергоозброєність праці визначається шляхом ділення сумарної потужності енергоресурсів на середньорічну чисельність працівників.
Електроозброєність (сумарний запас тис. квт.год. поділити на середньорічну чисельність працівників).
Енерговіддача; (виробництво валової продукції поділити на сумарну енергопотужність).
Енергоємність: (сумарну енергопотужність поділити на виробництво валової продукції (в тис. грн.)
Таблиця 1
Вихідні дані та визначення показників забезпечення та використання енергетичних ресурсів
№ п/п |
Показники |
СТОВ «Врожай» |
СТОВ «Перлина Степу» |
1. |
Площа с-г. угідь |
2125 |
4325 |
2. |
Посівна площа, га |
700 |
3900 |
3. |
Середньорічна чисельність працівників, осіб |
205 |
343 |
4. |
Виробництво валової продукції (в порівняльних цінах) тис. грн.. |
4600,2 |
12800,0 |
5. |
Енергетичні потужності, к.с. |
11752 |
24760 |
6. |
Використання електроенергії тис. кВт. год. |
2516 |
1617 |
|
Визначити: |
|
|
7. |
Енергооснащеність, к.с. |
|
|
8. |
Енергоозброєність, к.с. |
|
|
9. |
Електрооснащеність, кВт. год. |
|
|
10. |
Електроозброєність, кВт. год. |
|
|
11. |
Енерговіддача, грн. |
|
|
12. |
Енергоємність, к.с. |
|
|
Висновки _____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Завдання 2. На основі вихідних даних визначити:
а) рівень механізації виробничих процесів на вирощуванні кормових буряків;
б) рівень механізації виробничих процесів у тваринництві;
в) написати висновки та намітити можливі шляхи підвищення рівня механізації виробничих процесів в рослинництві та тваринництві.
Методичні поради
Щоб визначити рівень механізації виробничих процесів в рослинництві та тваринництві, необхідно обсяг певного виробничого процесу, що виконується механізовано розділити на загальний обсяг даного виробничого процесу і помножити на 100.
Таблиця 2
Вихідні дані та розрахунок показників рівня механізації основних виробничих процесів на вирощуванні кормових буряків
№ п/п |
Виробничі процеси |
СТОВ «Врожай» |
СТОВ «Перлина Степу» |
||||
Загальний обсяг |
В т.ч. механіз. |
Рівень механізації, % |
Загальний обсяг |
В т.ч. механіз. |
Рівень механізації, % |
||
1. |
Підготовка ґрунту до посіву, га |
45 |
45 |
|
704 |
704 |
|
2. |
Посів, га |
45 |
45 |
|
704 |
704 |
|
3. |
Міжрядне рихлення, га |
45 |
45 |
|
704 |
704 |
|
4. |
Внесення гербіцидів, га |
20 |
20 |
|
704 |
704 |
|
5. |
Прополка та проріджування посівів, га |
45 |
20 |
|
704 |
665 |
|
6. |
Перевірка посівів, га |
45 |
20 |
|
704 |
704 |
|
7. |
Збирання коренів, га |
45 |
- |
|
704 |
665 |
|
8. |
Навантаження коренів, т |
335 |
- |
|
41233 |
40618 |
|
Висновки, шляхи підвищення рівня механізації виробничих процесів ____________________________________________________________________________________________________________________________________________________
____________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Таблиця 3
Вихідні дані та визначення рівня механізації виробничих процесів у тваринництві
№ п/п |
Виробничі процеси |
СТОВ «Врожай» |
СТОВ «Перлина Степу» |
||||
Всього головомісць |
В т.ч. механіз. |
Рівень механізації, % |
Всього головомісць |
В т.ч. механіз. |
Рівень механізації, % |
||
|
Ферми ВРХ |
|
|
|
|
|
|
1. |
Подача води у приміщення |
700 |
700 |
|
3000 |
3000 |
|
2. |
Роздача кормів |
700 |
200 |
|
3000 |
1700 |
|
3. |
Придбання гною |
700 |
500 |
|
3000 |
2000 |
|
4. |
Доїння корів |
200 |
100 |
|
700 |
500 |
|
|
Свиноферми |
|
|
|
|
|
|
1. |
Подача води у приміщення |
100 |
100 |
|
1000 |
1000 |
|
2. |
Роздача кормів |
100 |
- |
|
1000 |
600 |
|
3. |
Придбання гною |
100 |
- |
|
1000 |
800 |
|
Висновки та пропозиції ____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Викладач О.М. Тубичко
Практичне заняття № 5
Тема. Визначення показників забезпеченості та ефективності використання основних засобів, окупності капітальних інвестицій.
Мета. Засвоїти методику та навчитись визначати показники забезпечення та використання основних засобів, окупності інвестицій; навчитись робити висновки та давати пропозиції поліпшення використання основних засобів та капітальних інвестицій.
Завдання 1
- Визначити показники забезпечення підприємства основними засобами та їх використання.
- Визначити показники окупності інвестицій
3. Написати висновки та накреслити можливі шляхи поліпшення визначених показників.
Таблиця 1
Вихідні дані та розрахунок показників забезпечення та використання основних засобів
№ п/п |
Показники |
СТОВ «Врожай» |
СТОВ «Перлина Степу» |
1. |
Середньорічна вартість основних виробничих фондів с-г. призначення, тис. грн.. |
2701,5 |
6518,6 |
2. |
Площа с-г. угідь, га |
2125 |
4325 |
3. |
Середньорічна чисельність працівників, осіб |
160 |
230 |
4. |
Вартість валової продукції, тис. грн.. |
4600,2 |
12800 |
|
Показники забезпечення: |
|
|
1. |
Фондооснащенність, тис. грн.. |
|
|
2. |
Фондоозброєнність, тис. грн.. |
|
|
|
Показники використання: |
|
|
1. |
Фондовіддача, грн.. |
|
|
2. |
Фондомісткість, грн.. |
|
|
Завдання 2. Визначити показники окупності капітальних інвестицій.
Задача. І. У СТОВ "Врожай" встановлено транспортер для роздачі кормів у корівнику. Затрати по встановленню транспортера склали 32954 грн. За рік в корівнику одержано 5262 ц молока. Собівартість ] ц молока до встановлення транспортера становила 561.53 грн., після встановлення - 458,45 гри.
Визначити:
а) термін окупності.
___________________________________________________________________________
б) ступінь зниження витрат виробництва
_______________________________________________________________________________
Задача 2. В СТОВ "Нива" придбано і встановлено пилораму. Затрати на її придбання та встановлення склали 20200,00 грн. За рік на пилорамі одержано чистого доходу 8216,00 грн. Витрати на експлуатацію пилорами склали 2567,00 грн.
Визначити:
а) прибуток
_______________________________________________________
б) термін окупності
_______________________________________________________
Висновки та можливі шляхи поліпшення використання і забезпечення основними засобами ____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Викладач О.М.Тубичко
Практичне заняття №6
Тема. Визначення ефективності використання оборотних з засобів
Мета. Засвоїти методику та навчитись визначати показники ефективності використання оборотних засобів та відповідність їх наявності потребам господарства.
Завдання. На основі вихідних даних визначити:
а) показники ефективності використання оборотних засобів;
б) ступінь забезпечення підприємства оборотними засобами;
в) написати висновки та запропонувати можливі шляхи поліпшення використання оборотних засобів та забезпечення ними підприємства.
Таблиця 1
Вихідні дані та визначення показників ефективності використання оборотних засобів
№ п/п |
Показники |
СТОВ «Врожай» |
СТОВ «Перлина Степу» |
|
Вихідні дані: |
|
|
1. |
Середньорічна вартість оборотних активів, тис. грн.. |
1663,2 |
4380,4 |
2. |
Валовий дохід (виручка) від реалізації, тис. грн.. |
1851,1 |
5360,6 |
3. |
Вартість молодняку, переведеного в основне стадо, тис. грн.. |
4,5 |
43,4 |
4. |
Виручка від реалізації тварин основного стада, тис. грн.. |
4,9 |
47,5 |
|
Показники ефективності використання |
|
|
5. |
Коефіцієнт оборотності Ко = (Вр + Мв - Вс) : Зо |
|
|
6. |
Тривалість обороту Тоб = Д : Ко |
|
|
7. |
Коефіцієнт закріплення Кз = Зо: (Вр + Мв - Вс) |
|
|
Таблиця 2
Забезпеченість оборотними засобами (запасами) СТОВ «Врожай»
№ п/п |
Найменування показника |
Норма-тив, тис. грн. |
Фактично на кінець року, тис. грн.. |
Відхилення (+,-), тис. грн.. |
Забезпеченість об.зас. % |
1. |
Сировина і матеріали |
50,7 |
54,3 |
|
|
2. |
Паливо |
1,5 |
1,3 |
|
|
3. |
Тара і тарні матеріали |
3,2 |
3,5 |
|
|
4. |
Будівельні матеріали |
40,8 |
30,0 |
|
|
5. |
Запасні частини |
3,1 |
2,2 |
|
|
6. |
Матеріали с.-г. призначення |
458,9 |
473,8 |
|
|
7. |
Тварини на вирощуванні та відгодівлі |
310,7 |
292,2 |
|
|
8. |
Малоцінні та швидкозношувані предмети |
34,7 |
35,9 |
|
|
9. |
Незавершене виробництво |
223,2 |
231,7 |
|
|
10. |
Готова продукція |
20,2 |
26,0 |
|
|
11. |
Товари |
3,7 |
4,3 |
|
|
|
Разом |
|
|
|
|
Методичні поради
Забезпеченість оборотними засобами визначається відношенням фактично наявних засобів на кінець року до нормативних і виражається у відсотках.
Значення використанні у формулах :
Ко - коефіцієнт оборотності;
Зо - середні залишки оборотних засобів;
Вир. - виручка від реалізації;
Мв - вартість молодняка, переведеного в основне стадо;
Ос - виручка від реалізації тварин основного стада.
Висновки та шляхи поліпшення використання оборотних засобів (активів)___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Викладач О.М.Тубичко
Практичне заняття № 7
Тема. Визначення показників економічної ефективності інвестицій.
Мета. Засвоїти методику і навчитись визначати показники економічної ефективності та окупності інвестицій; навчитись робити висновки та давати пропозиції поліпшення використання капітальних інвестицій.
Завдання 1
Проект нового молочно продуктового комплексу потребує інвестицій в сумі 35000 грн.
Передбачено отримувати прибуток у таких розмірах:
1 – й рік – 3500 грн.;
2 – й рік – 6000 грн.;
3 – й рік – 15000 грн.;
4 – й рік - 25000 грн.
Визначити ефективність інвестицій у даний проект
Методичні вказівки
Період окупності (Т) – це період часу, необхідний, для повного відшкодування початкових інвестицій за рахунок чистих грошових надходжень від її використання.
Ефективність визначається за формулами:
.Е = КВ : П
Т = П : КВ
Де:
КВ – сума капітальних вкладень
П – отриманий прибуток
Е – коефіцієнт економічної ефективності
Т – термін окупності
Завдання 2.
Підприємство “Харчосмакова фабрика”, хоче придбати устаткування вартістю 820000 грн., щоб виготовляти нові пряники. За розрахунками фахівців щорічні грошові надходження очікуються в сумі 350000 грн., а щорічна норма прибутку підприємства становить 12%.
Розрахуйте, враховуючи зведені витрати, чи варто впроваджувати цей проект.
Методичні вказівки
Для зіставлення суми отримуваного доходу з первісними інвестиціями необхідно враховувати різницю в часі. Для цього необхідно визначити приведений (дисконтова ний ) грошовий дохід.
Коефіцієнт дисконтування грошових доходів визначається за формулою:
КД = 1 : (1 + СД)Н
Де:
СД = ставка дисконтування ( норма прибутку)
Таблиця 1
Грошові надходження, грн. |
Фактор дисконту |
Теперішня вартість майбутніх грошових надходжень, грн. |
350000 |
|
|
350000 |
|
|
350000 |
|
|
Разом теперішня вартість |
|
|
Початкові інвестиції |
|
|
Чиста теперішня вартість |
|
Враховуючи те, що річна сума грошових надходжень у нашому випадку величина постійна, то для розрахунку ЧТВ можна використати таблицю теперішньої вартості ануітету (при і = 12, п = 3)
Проект, що розглядається як не вигідний і його слід відхилити, при ЧТВ менше 0.
Завдання 3.
Товариство з обмеженою відповідальністю «Нива» від проекту очікує такі грошові надходження, грн.
1 рік 56000
2 рік 52000
3 рік 48000
Вартість капіталу підприємства становить 12%, вартість устаткування 112000 грн.
Розрахунки зведено в табл. 2.
Грошові надходження, грн. |
Фактор дисконту |
Теперішня вартість майбутніх грошових надходжень, грн. |
56000 |
|
|
52000 |
|
|
48000 |
|
|
Разом теперішня вартість |
|
|
Початкові інвестиції |
112000 |
|
Чиста теперішня вартість |
|
Якщо сума грошових надходжень в різні роки різна, то для визначення ЧТВ необхідно дисконтувати кожну суму окремо, для цього слід скористуватися таблицею теперішньої вартості.
Викладач О.М.Тубичко
Практичне заняття №8
Тема. Визначення показників рівня та економічної ефективності інтенсифікації., ефективності окремих нововведень
Мета. Засвоїти методику та визначити показники, що характеризують процес інтенсифікації та ефективність нововведень, навчитись давати їм економічну оцінку.
Завдання 1.
На основі вихідних даних визначити %
а) показники рівня інтенсивності;
б) показники, що характеризують результат інтенсифікації;
в) показники, що характеризують економічну ефективність інтенсифікації.
Таблиця 1
Вихідні дані та визначення показників, що характеризують процес інтенсифікації
№ п/п |
Показники |
СТОВ «Врожай» |
СТОВ «Перлина Степу» |
|
Вихідні дані: |
|
|
1. |
Площа с-г. угідь, га |
2125 |
4325 |
2. |
Площа ріллі, га |
1700 |
3900 |
3. |
Виробничі витрати – всього, тис. грн.. |
2673,3 |
6413,5 |
|
|
1663,3 |
3080,7 |
|
|
1010,0 |
3332,8 |
4. |
Прямі затрати праці – всього, тис. л/год. |
252 |
628 |
|
|
127 |
218 |
|
|
125 |
1210 |
5. |
Середньорічна вартість основних виробничих фондів – всього, тис. грн.. |
2701,5 |
6518,6 |
|
|
1080,2 |
5302,2 |
|
|
1621,3 |
7216,4 |
6. |
Валова продукція с-г. у порівняльних цінах – всього, тис. грн.. |
4600,2 |
12800,0 |
|
в т.ч. а) в рослинництві |
3515,4 |
8316,2 |
|
б) в тваринництві |
1084,8 |
4483,8 |
7. |
Енергетичні ресурси, к.с. |
11752 |
24760 |
8. |
Використано електроенергії за рік тис. кВт. год. |
2516 |
4417 |
9. |
Одержано валового прибутку, тис. грн.. |
1012,5 |
3911,2 |
10. |
Одержано чистого прибутку тис. грн.. |
124,0 |
680,7 |
|
Визначити: |
|
|
|
І. Показники рівня інтенсивності |
|
|
1. |
Сума витрат виробництва на 1 га с-г. угідь, грн.. |
|
|
2. |
Оснащеність основними засобами на 1 с-г. угідь, грн.. |
|
|
3. |
Затрати праці на 1 га с.-г. угідь, грн.. |
|
|
4. |
Кількість енергетичних потужностей на 1 га посівної площі, к.с. |
|
|
5. |
Кількість спожитої енергії на 1 га посівної площі, кВт. год. |
|
|
|
ІІ. Показники, що характеризують результат інтенсифікації |
|
|
1. |
Одержано на 1 га с.-г. угідь: |
|
|
|
а) валової продукції, грн.. |
|
|
|
б) валового прибутку, грн.. |
|
|
|
в) чистого прибутку, грн.. |
|
|
|
ІІІ. Показники економічної ефективності інтенсифікації |
|
|
1. |
Вартість валової продукції на 1 грн. витрат виробництва – всього, грн.. |
|
|
|
в т.ч. а) в рослинництві |
|
|
|
б) в тваринництві |
|
|
2. |
Одержано на 1 людино-годину: |
|
|
|
а) валової продукції, грн.. |
|
|
|
б) валового прибутку, грн.. |
|
|
|
в) чистого прибутку, грн.. |
|
|
3. |
Фондовіддача – по підприємству, грн.. |
|
|
|
в т.ч. а) в рослинництві |
|
|
|
б) в тваринництві |
|
|
4. |
Рівень рентабельності по підприємству, % |
|
|
Висновки та можливі шляхи поліпшення показників інтенсивності виробництва ____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
2. Визначити ефективність додаткового внесення мінеральних добрив під кормові буряки.
На 120 га цукрових буряків було додатково внесено по 2 ц нітроамофоски, ціна 1ц- 850 грн. Одержано прибавку врожаю по 27 ц на 1 га. Витрати на транспортування та внесення додаткових міндобрив на 1 га склало 84,17 грн. Витрати на збирання і реалізацію додаткового врожаю склали - 44,15 грн. на 1 га. Ціна І ц коренів - 25,60 грн.
Визначити додатковий прибуток і рівень рентабельності додаткового внесення добрив.
Таблиця 2
Економічна ефективність додаткового внесення мінеральних добрив
№ п/п |
Показники |
У розрахунку на 1 га |
Всього на 120 га |
1. |
Прибавка врожаю, ц/га |
|
|
2. |
Вартість додатково одержаної продукції, грн.. |
|
|
3. |
Витрати на придбання добрив, грн.. |
|
|
4. |
Витрати на транспортування та внесення додаткових мін. добрив, грн.. |
|
|
5. |
Витрати на збирання та транспортування додаткової продукції, грн.. |
|
|
6. |
Загально - виробничі витрати (12% від прямих) |
|
|
7. |
Всього витрат на одержання додаткової продукції, грн.. |
|
|
8. |
Додатковий валовий прибуток від внесення додаткових добрив, грн.. |
|
|
9. |
Рівень рентабельності застосування добрив, % |
|
|
Методичні поради
1. Вартість додатково одержаної продукції дорівнює прибавка врожаю
помножити на ціну 1 ц коренів.
2. Втрати на придбання добрив дорівнює додатково внесено мінеральних добрив
на 1 га помножити на ціну І ц мінеральних добрив.
3. Загально - виробничі витрати (3 + 4 +5) х 12 % : 100 %.
4 Всього втрат (3 +4 +5 +6)
- Додатковий прибуток (2 — 7)
- Рівень рентабельності (8 : 7 * 00 %)
Всього на всю площу (витрати на 1 га * на 120 га)
Висновки та можливі шляхи підвищення ефективності додаткового внесення
мінеральних добрив _________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Викладач О.М. Тубичко
Практичне заняття № 9,10
Тема. Визначення і оцінка динаміки і структури собівартості окремих видів продукції окремих підприємств.
Мета. Засвоїти методику та навчитись визначати і давати характеристику динаміки і структури собівартості, калькулювати собівартість одиниці основних видій продукції.
Завдання 1:
1.1. На основі вихідних даних порівняти собівартість одиниці основних видів продукції па протязі декількох років.
1.2 По матеріалах 2-х господарств визначити та порівняти структуру собівартості зерна, цукрових буряків, молока, привісу ВРХ.
1.3 На основі вихідних даних визначити собівартість 1 ц зернової продукції та
продукції молочного стада ВРХ.
1.4 Зробити висновки та накреслити можливі шляхи зниження собівартості.
Методичні поради
Динаміка собівартості -- це зміна собівартості 1 ц продукції протягом декількох (З - 5) років, при цьому визначається відхилення звітного року до попередніх років. Щоб визначити структуру собівартості, необхідно суму по кожній статті витрат розділити на загальну суму витрат по даному виду продукції (поголів'я) і помножити на 100%.
Таблиця 1
Динаміка собівартості 1 ц основних видів продукції
СТОВ «Перлина Степу»
№ п/п |
Найменування продукції |
Роки |
Відхилення 2011 р. до |
% 2011 р. до |
||||
2009 |
2010 |
2011 |
2009 |
2010 |
2009 |
2010 |
||
1. |
Озима пшениця |
70,47 |
74,18 |
76,02 |
|
|
|
|
2. |
Соняшник |
40,37 |
42,45 |
43,68 |
|
|
|
|
3. |
Молоко |
148,35 |
154,73 |
166,07 |
|
|
|
|
4. |
Приріст ВРХ |
1504,74 |
1542,38 |
1582,29 |
|
|
|
|
5. |
Приріст свиней |
1635,49 |
1689,54 |
1720,03 |
|
|
|
|
Таблиця 2
Динаміка собівартості 1 ц основних видів продукції
СТОВ «Перлина Степу
№ п/п |
Виробничі процеси |
Озима пшениця |
Цукрові буряки |
||
Витрати виробництва, тис. грн.. |
Структура, % |
Витрати виробництва, тис. грн.. |
Структура, % |
||
|
Оплата праці |
120,8 |
|
75,2 |
|
|
Відрахування на соціальні заходи |
37,4 |
|
23,3 |
|
|
Насіння |
147,2 |
|
601,4 |
|
|
Засоби захисту рослин |
381,7 |
|
1515,8 |
|
|
Добрива |
549,0 |
|
466,0 |
|
|
Паливно-мастильні матеріали |
447,3 |
|
628,9 |
|
|
Роботи та послуги |
125,1 |
|
1831,4 |
|
|
Утримання основних засобів |
675,4 |
|
433,8 |
|
|
Інші прямі витрати |
314,5 |
|
339,8 |
|
|
Загально - виробничі витрати |
225,6 |
|
578,7 |
|
Завдання2
Визначити собівартість 1 ц продукції рослинництва і тваринництва за видами.
Задача 1
У ПСП "Колос" фактично одержано валового збору:
чисте зерно -54200 ц;
зернові відходи -1100 ц;
солома - 78000 ц;
Витрати на вирощування озимої пшениці -1925134 грн.
У тому числі витрати на збирання, пресування, транспортування, скиртування соломи за нормативами - 62400 грн.
Визначити собівартість : а) 1ц зерна;
б)1 ц зернових відходів;
в)1 ц соломи.
Примітка: вміст зерна в зернових відходах – 50 %, тобто коефіцієнт – 0,5.
Задача 2
В ПСП «Нива» фактична площа посіву
цукрового буряку - 550 га
Валовий збір: а) коренів - 155000 ц;
б) гички - 85000 ц;
Затрати -812320 грн.
У тому числі на гичку -102000 грн.
Визначити:
Собівартість 1ц: а) коренів,
б)гички.
Задача 3
В ПСП "Колос" річні затрати на утримання 235 корів - 277400 грн. Річний удій на одну корову - 31 ц. Приплід телят на 100 корів - 95 гол. Вихід гною на одну корову -4 т.
Нормативно-розрахункова ціна 1 т. гною -2,30 грн.
Визначити:
- Валовий надій молока від стада корів на рік.
- Приплід телят.
- 1ц молока;
- 1 головиприплоду.
Задача 4
В ПСП "Колос" середньорічна кількість свиней - 1525 гол. Середньодобовий привіс - 420 г. Вихід гною на 1 гол. -2 т. Річні затрати на утримання всього поголів'я - 989200 грн. Нормативно-розрахункова ціна 1 т гною - 3 грн.
Визначити:
- Привіс живої ваги від усього поголів'я.
- Вихід гною від усього поголів'я.
- Собівартість 1 ц привісу.
Вказівки: Собівартість 1 ц привісу визначається шляхом ділення суми затрат на утримання (за мінусом затрат на побічну продукцію в оцінці по розрахунковій ціні) на кількість привісу.
Задача 5
В ПСП "Колос" середньорічне поголів'я овець - 925 гол. Групи утримаються разом. Приплід ягнят на рік -146 гол. Настриг вовни на рік - 27 ц, привіс живої ваги на рік - 337 ц. Вихід гною - 650 т від усього поголів'я. Нормативна вартість 1 т гною - 2 грн. Всього затрат - 97630 грн.
Визначити:
Собівартість:
- голови приплоду;
- ц вовни;
- 1ц привісу.
Вказівки: Собівартість продукції вівчарства визначають так:
- Із загальної суми затрат віднімають вартість гною в оцінці за нормативною ціною за одну тону.
на основну продукцію (вовну і привіс) розподіляють за коефіцієнтами (в
одиницях):
- вовна - 5 одиниць;
- привіс - 1 одиниця.
4. Собівартість визначається шляхом ділення затрат на вихід продукції в центнерах.
Задача 6
В ПСП "Колос" середньорічне поголів'я курей-несучок - 825 гол. Несіння яєць на 1 курку-несучку на рік - 210 шт. Вихід курячого посліду від усього поголів'я на рік -5 т; нормативно-розрахункова ціна 1 т - 3,10 грн.
Затрати на утримання, включаючи вартість побічної продукції - 35112 грн. Визначити:
- Валовий вихід яєць від усього поголів'я, тис. шт.
- Затрати без побічної продукції
- Собівартість 1 тис. шт. яєць.
Викладач О.М. Тубичко
Практичне заняття №11
Тема. Визначення показників рівня та економічної ефективності спеціалізації конкретних господарств
Мета. Освоїти методику та визначити показник рівня та економічної ефективності спеціалізації. Навчитись робити висновки щодо доцільності спеціалізації підприємств.
Завдання. 1. На основі вихідних даних визначити структуру товарної продукції, встановити головні галузі.
2. Розрахувати показники, що характеризують економічну ефективність головних галузей.
3. Зробити висновки про доцільність даної спеціалізації, дати пропозиції щодо змій спеціалізації.
Методичні поради
Щоб визначити структуру товарної продукції необхідно вартість товарної продукції певного виду розділити на загальну вартість товарної продукції по підприємству і помножити на 100.
Таблиця 1
Структура товарної продукції
№ п/п |
Назва продукції, галузей |
СТОВ «Врожай» |
Ранжерований ряд |
СТОВ «Перлина Степу» |
Ранжерований ряд |
||
Товарна продукція тис. грн.. |
Структура, % |
Товарна продукція тис. грн.. |
Структура, % |
||||
1. |
Зернові та зернобобові – всього |
922,7 |
|
|
|
|
|
2. |
Ріпак озимий |
161,0 |
|
|
|
|
|
3. |
Соняшник |
547,3 |
|
|
|
|
|
4. |
Кукурудза |
12,0 |
|
|
|
|
|
5. |
Овочі відкритого ґрунту |
15,0 |
|
|
|
|
|
6. |
Інша продукція рослинництва |
9,0 |
|
|
|
|
|
|
Разом по рослинництву |
1667,0 |
|
|
|
|
|
7. |
Молоко |
64,0 |
|
|
|
|
|
8. |
Жива маса ВРХ |
41,0 |
|
|
|
|
|
9. |
Жива маса свиней |
35,0 |
|
|
|
|
|
10. |
Інша продукція тваринництва |
17,5 |
|
|
|
|
|
|
Разом по тваринництву |
157,5 |
|
|
|
|
|
11. |
Промислова продукція |
209,0 |
|
|
|
|
|
12. |
Реалізація іншої продукції, робіт і послуг |
148,8 |
|
|
|
|
|
13. |
Реалізація товарів |
87,8 |
|
|
|
|
|
|
Усього по підприємству |
2270,1 |
|
|
|
|
|
Висновки, пропозиції ________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Викладач О.М. Тубичко
Практичне заняття №12
Тема. Визначення показників економічної ефективності та рентабельності господарства
Мета. Засвоїти методику, навчитись визначати показники економічної ефективності та рентабельності господарства; робити висновки давати пропозиції підвищення економічної ефективності виробництва.
Завдання. 1. На основі вихідних даних визначити показники економічної ефективності с.-г. виробництва по підприємству.
2. На основі вихідних даних визначити рентабельність виробництва.
3, На основі попередніх практичних робіт визначити економічну ефективність
виробництва зерна, цукрових буряків, молока, живої маси ВРХ.
Методика виконання. Для визначення економічної ефективності с.-г. виробництва по підприємству використайте показники: вартість валової продукції та прибуток на 1 га с.-г. угідь, на 1 середньорічного працівника, на 1 л.-год., на 1 грн. основних виробничих фондів, на 1 грн. витрат виробництва (див. методику їх визначення у практичних роботах № 1, №2, №5). Рентабельність характеризується
двома показниками: П- (прибуток), який визначається як різниця між Чд (чистим доходом) і Сп (собівартість реалізованої продукції), Чд (доход (виручка) від реалізації -ЇЇДВ), Вр - виручка від реалізації.
П = Чд – Сп; Чд = Вр – ПДВ
Таблиця 1
Вихідні дані та розрахунок показників економічної ефективності с.-г. виробництва
№ п/п |
Показники |
СТОВ «Врожай» |
СТОВ «Перлина Степу» |
1. |
Вартість валової продукції всього, тис. грн.. |
4600,2 |
12800,0 |
2. |
Площа с.-г. угідь, га |
2125 |
4325 |
3. |
Середньорічна чисельність працюючих в с.-г. виробництві, осіб |
100 |
230 |
4. |
Затрати праці. Тис. л/год. |
230,0 |
800,0 |
5. |
Середньорічна вартість основних виробничих фондів с.-г. призначення, тис. грн.. |
2701,5 |
6518,6 |
6. |
Виробничі витрати, тис. грн.. |
2673,3 |
6413,5 |
7. |
Чистий прибуток (+) |
124,0 |
680,7 |
|
Збиток (-) |
- |
- |
8. |
Собівартість реалізованої продукції, тис. грн.. |
2094,9 |
8600,0 |
|
Визначити: |
|
|
1. |
Вартість валової продукції: |
|
|
|
А) на 1 га с.-г. угідь, грн.. |
|
|
|
Б) на 1 д/год., грн.. |
|
|
|
В) на 1 середньорічного працівника, грн.. |
|
|
|
Г) на 1 грн. основних виробничих фондів с.-г. призначення, грн.. |
|
|
|
Д) на 1 грн. виробничих витрат. грн.. |
|
|
2. |
Чистий прибуток (збиток) |
|
|
|
А) на 1 га с.-г. угідь, грн.. |
|
|
|
Б) на 1 середньорічного працівника, грн.. |
|
|
|
В) на 1 грн. виробничих витрат. грн.. |
|
|
3. |
Рівень рентабельності, % |
|
|
Таблиця 2
Рентабельність основних виробництв, галузей
та по підприємству СТОВ « Перлина Степу»
№ п/п |
Вид продукції, галузь підприємства |
Дохід (виручка) від реалізації продукції тис. грн.. |
ПДВ тис. грн.. (20%) |
Чистий дохід, тис. грн.. |
Собівартість реалізованої продукції, тис. грн.. |
Валовий прибуток (збиток) від основної діяльності, тис. грн.. |
Рівень рентабельності, % |
|
А |
1 |
|
3 (1-2) |
4 |
5 (3-2) |
6 |
1 |
Зернові та зернобобові |
8126,7 |
|
|
6171,2 |
|
|
|
в т.ч. оз. пшениця |
3955,1 |
|
|
2580,4 |
|
|
|
ячмінь |
2371,3 |
|
|
1834,4 |
|
|
2 |
Ріпак озимий |
615,3 |
|
|
295,0 |
|
|
3 |
Цукрові буряки |
5973,1 |
|
|
5965,1 |
|
|
4 |
Інша продукція рослинництва |
36,0 |
|
|
32,0 |
|
|
5 |
Разом по рослинництву (1+2+3+4) |
|
|
|
|
|
|
6 |
Молоко |
3382,3 |
|
|
3231,6 |
|
|
7 |
Жива маса ВРХ |
1615,9 |
|
|
2686,8 |
|
|
8 |
Жива маса свиней |
372,0 |
|
|
350,4 |
|
|
9 |
Інша продукція тваринництва |
35,6 |
|
|
10,4 |
|
|
10 |
Разом по тваринництву (6+7+8+9) |
|
|
|
|
|
|
11 |
Промислова продукція |
1378,0 |
|
|
1257,7 |
|
|
12 |
Реалізація іншої продукції, робіт і послуг |
3825,7 |
|
|
2256,8 |
|
|
13 |
Реалізація товарів |
- |
- |
- |
- |
- |
- |
14 |
Всього по підприємству (5+10+11+12+13) |
|
|
|
|
|
|
Таблиця 3
Економічна ефективність виробництва основних видів продукції
СТОВ « Перлина Степу»
№ п/п |
Показники |
Озима пшениця |
Цукрові |
Молоко |
Жива маса ВРХ |
|
Вихідні дані: |
|
|
|
|
1. |
Обсяг реалізованої продукції, ц (о) |
49728 |
412330 |
32791 |
3501 |
|
Визначити: |
|
|
|
|
1. |
Виробнича собівартість 1 ц, грн.. |
|
|
|
|
2. |
Затрати праці на 1 ц, л/год. |
|
|
|
|
3. |
Прибуток на 1 ц, грн.. |
|
|
|
|
4. |
Рівень рентабельності, % |
|
|
|
|
Висновки, можливі шляхи підвищення економічної ефективності виробництва ____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Оцінка ____________ О.М.Тубичко